Kaikki tiedotteet

19.12.2017 | Uutinen

Älä anna joulun tehdä yllätystä sähkölaskuun

Älä anna joulun tehdä yllätystä sähkölaskuun

Joulu tuo valoa pimeyden keskelle. Mielessä kannattaa pitää muutama vinkki, joiden avulla säästää sähköä sekä välttää tulipalot.

Jouluvaloista iloa pimeään vuodenaikaan

Jouluvaloiksi kannattaa valita led-valot, sillä ne ovat energiatehokkaita ja kestäviä. Vanhoja jouluvaloja ei kuitenkaan kannata heittää pois, jos ne toimivat: kelloajastimen käytöllä voidaan vähentää turhaa sähkön kulutusta. Sähkön käyttö jouluna ei välttämättä näy sähkölaskussa, kunhan noudattaa hyväksi havaittuja vinkkejä.

On hyvä muistaa, että joulunakin on otettava huomioon sähköturvallisuus. Ulos voi asentaa vain ulkotiloihin tarkoitettuja muuntajalla varustettuja koristevaloja. Ilman muuntajaa olevien 230 V:n verkkojännitteellä toimivien koristevalojen kotelointiluokan on oltava riittävä. Yleensä ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen suojausluokka on IP44. Jos paketti on hävinnyt, käyttötarkoitus selviää muuntajasta. Ulkokäyttöön tarkoitetussa muuntajassa on kaksi sisäkkäistä neliötä, jotka tarkoittavat sähkölaitteen kaksoiseristystä. Kun muuntajasta löytyy tämä merkintä, valoja on turvallista käyttää myös ulkona. Ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja voi tietysti asentaa myös sisätiloihin.

Ulkona käytetään myös vain ulkokäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja. Kannattaa myös varmistaa, etteivät johdot joudu mekaaniselle rasitukselle.

Valoja ei kannata pitää päällä silloin, kun nukkuu tai on poissa kotoa. Jouluvalot luovat jouluntunnelmaa vain silloin, kun joku niitä katsoo. Ajastimen käyttö tai valojen sammutus säästää sähköä – mutta ennen kaikkea näin vältetään tulipalo.

Jouluruoat sähköä säästäen

Monet jouluruoista valmistetaan uunissa. Tällaisia ovat kaikki laatikkoruuat, kinkku ja makeat herkut, kuten piparit ja joulutortut. Ruuanlaitto kannattaa suunnitella siten, että kaikki jouluruoat valmistuvat yhdellä uuninlämmityksellä.

Uunin lämmitys kuluttaa eniten energiaa – ja juuri se näkyy sähkölaskussa. Lisäksi kannattaa hyödyntää kiertoilmauunin ominaisuutta, jos sellaisen omistaa. Kiertoilmauunissa ruoat voi laittaa kypsymään moneen tasoon. Näin esimerkiksi kaikki joululaatikot kypsyvät yhdellä kertaa. Jos samalla uuninlämmityksellä haluaa kypsentää eri paistolämpötilaa vaativia jouluruokia, niin kannattaa aloittaa matalamman paistolämpötilan herkuista.

Yöllä käytetty sähkö tulee etenkin sähkölämmitteisissä taloissa asuville edulliseksi. Tästä syystä kinkkukin paistetaan monessa talossa aattoa edeltävänä yönä. Kinkku paistuu maukkaaksi ja meheväksi, kun sen paistaa hitaasti noin 90–125 asteen lämpötilassa. Sähkölasku koostuu aina sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta. Yöaikaan sähkön siirtohinnoissa voi säästää jopa 20 % verrattuna päivällä oleviin siirtohintoihin. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, niin sähkö on myös yleensä edullisempaa yön tunteina.

Tietosuoja ja evästeet