Kaikki tiedotteet

13.01.2017 | Uutinen

Kotimaan Energia tutki: Yllättävän harva seuraa sähkön hintaa

Suomalaisista 42 % – ja kerrostaloasujista yli puolet – ei seuraa sähkön hintaa juuri lainkaan. Syiksi mainittiin muun muassa se, ettei hintojen seuraaminen kiinnosta, tai sillä ei koeta olevan vaikutusta omiin kulutustottumuksiin tai oman sähkösopimuksen sisältöön.

Ilmojen kylmetessä sähkön hinta alkaa taas puhuttaa. Kuitenkin vain noin joka viides (19 %) kertoo seuraavansa sähkön hintaa melko- tai hyvin aktiivisesti. Toisinaan hintakehitystä seuraa 34 % suomalaisista. Peräti 42 % kertoo, ettei juurikaan seuraa sähkön hintaa tai ei tee sitä koskaan.

Tiedot käyvät ilmi Kotimaan Energian tutkimusyhtiö M3:lla teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1 000 suomalaista.

Omakotitaloasujat aktiivisimpia

Eniten sähkön hinnan seuraamiseen vaikuttaa vastaajien asumismuoto. Omakotitaloasujista kolmannes (29 %) seuraa hintakehitystä aktiivisesti, ja toisinaan niin tekee 40 %. Myös rivi-, pari- tai erillistalossa asuvat ovat melko hintatietoisia: heistä 31 % seuraa hintoja aktiivisesti ja toisinaan niin tekee 39 %. Kerrostaloasujista sen sijaan vain 16 % seuraa hintoja aktiivisesti ja toisinaan niin tekee 29 %. Siinä, missä kerrostaloasujista yli puolet (53 %) kertoo, ettei seuraa sähkön hintaa juuri koskaan tai lainkaan, omakotitaloasujien osalta vastaava luku on 30 %.

Hintoja seuraamalla jopa satojen eurojen säästöt

Suurimpina syinä siihen, ettei sähkön hintaa seurata on se, ettei sähkön hinnan muutoksilla koeta olevan vaikutusta omiin kulutustottumuksiin (29 %) tai oman sähkösopimuksen sisältöön (26 %). Lähes joka neljäs kertoo, että sähkön hinnan seuraaminen ei yksinkertaisesti kiinnosta (23 %). Vaikeana sähkön hinnan seuraamista pitää 15 % ja liian aikaa vievänä 11 % vastaajista.

Tosiasiassa hintoja seuraamalla voidaan kuitenkin saavuttaa jopa satojen eurojen säästöt:

– Etenkin paljon sähköä kuluttavien kannattaisi seurata aktiivisesti sähkön hintoja ja kilpailuttaa sähköntoimittajansa. Säästöpotentiaali, jonka sähköntoimittajaa vaihtamalla voi saada on varsinkin sähkölämmittäjillä huomattava, vuositasolla puhutaan sadoista euroista. Kannattaa myös muistaa, että omilla kulutustottumuksilla voi vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa, sähkölämmitteisessä omakotitalossa voi esim. huonelämpötilaa pienentämällä säästää energiakustannuksissa, sanoo Kotimaan Energian tuotepäällikkö Kiti Ryytty.

– Myös kerrostaloasujan kannattaa olla aktiivinen, kilpailuttamalla voi varmistaa, että on varmasti juuri oikeanlainen sopimus omaan asumismuotoon. Kerrostaloasujalle sopii hyvin spot-sidonnainen sopimus tai helppo kiinteähintainen määräaikainen sopimus.

Tutkimusyhtiö M3:n internetpaneelissa tehtyyn tutkimukseen vastasi lokakuussa 2016 yhteensä 1 000 suomalaista. Otanta edusti täysi-ikäistä suomalaisväestöä sekä sukupuolen osalta että alueellisesti.

Lisätiedot: Tuotepäällikkö Kiti Ryytty, Kotimaan Energia, kiti.ryytty@kotimaanenergia.fi

Kotimaan Energia on osa norjalaista Hafslund-konsernia. Jo vuonna 1898 perustettu Hafslund on Norjan suurin verkkoyhtiö sekä merkittävä uusiutuvan energian tuottaja, jolla on yli miljoona asiakasta Pohjoismaissa. Hafslund-konserniin kuuluvat lisäksi mm. Norges Energi, Sveriges Energi sekä Göta Energi. Kotimaan Energia myy sertifioitua vesivoimalla tuotettua ympäristöystävällistä sähköä

Tietosuoja ja evästeet