Kaikki tiedotteet

18.10.2021 | Uutinen

Miten suojautua identiteettivarkaudelta netissä?

Jokainen meistä on varmasti haaveillut mahdollisuudesta kloonata itsensä. Kuinka helppoa elämä olisikaan, jos pari askelta takanasi kulkisi aina Sinä 2.0, joka keräilisi lattialle pudonneet vaatteet, tyhjentäisi tiskikoneen ja käyttäisi sadesäällä koiran ulkona? Sinulle jäisi aikaa ja energiaa luoviin ja mielekkäisiin tehtäviin sekä perheelle ja ystäville. Ai että! Mutta entä jos tämä utooppinen skenaario muuttuisikin dystooppiseksi? Jos tämä toinen versio sinusta ei olisikaan avulias ja aurinkoinen arkiaskareiden tekijä, vaan viekas ja vahingoittava luottokortin vinguttaja? Digitalisoituneessa nykymaailmassa tämä uhkakuva ei valitettavasti koskaan ole kovin kaukana. Siksi onkin tärkeää tietää, miten suojautua identiteettivarkaudelta netissä. Ja mitä tehdä, jos joutuu identiteettivarkauden uhriksi?

Mikä on identiteettivarkaus netissä?

Kyberrikollisista on tullut yhä taitavampia. He osaavat naamioitua erilaisten virallisten ja kaupallisten instituutioiden taakse jälkiä jättämättä. Identiteettivarkauden uhriksi joutuminen ei tänä päivänä vaadikaan suurta töppäilyä tai omien henkilötietojen leväperäistä käyttöä. Kuka tahansa voi käytännössä joutua identiteettivarkauden uhriksi. Kysyitkö, mikä on identiteettivarkaus? Identiteettivarkaudessa joku taho esiintyy toisen ihmisen henkilöllisyydellä käyttäen hyväkseen tämän tunnistautumis- tai henkilötietoja tai muita yksilöitäviä tietoja, kuten nimeä, puhelinnumeroa, osoitetta tai pankkitunnuksia.

Kaikki tällaiset tiedot ovat netissä käypää valuuttaa. Kyberrikollinen voi tilata niillä pikavippejä tai ostaa kasapäin tavaraa. Kyberrikollinen voi myös perustaa varastetulla identiteetillä feikkiprofiileja sosiaaliseen mediaan, ja yrittää kalastella identiteettivarkauden uhriksi joutuneen lähipiiriltä heidän henkilö- ja muita tietojaan tai pyytää esimerkiksi rahaa lainaan. Identiteettivarkaus aiheuttaakin taloudellisten ongelmien lisäksi usein myös henkistä ahdistusta. On ikävä ajatus, että omat henkilökohtaiset tiedot ovat rikollisten käsissä. On myös kamalaa ajatella, että joku kalastelee sinun nimissäsi perheen ja ystävien tietoja tai yrittää saada heiltä rahaa.

Kyberrikoksista erityisen hankalan tekee se, että monesti ei huomaa joutuneensa sellaisen uhriksi - tai huomaa sen liian myöhään. Jos joku ryöstää puhelimesi kadulla, tiedät heti joutuneesi rikoksen uhriksi. Osaat sulkea puhelimesi ja ottaa yhteyttä poliisiin. Mutta jos joku saa kalastettua henkilötietosi netissä, saatat huomata sen vasta parin kuukauden päästä kun luottokorttilasku kolahtaa postiluukusta. Siksi sen sijaan, että joutuu ahdistavaan “identiteettivarkaus mitä tehdä”-tilanteeseen, on tärkeää pyrkiä suojautumaan siltä ennakkoon.

Identiteettivarkaudelta suojautuminen - mitä on tehtävissä?

Kuten sanottua, lähes kuka tahansa voi joutua identiteettivarkauden uhriksi, eikä siltä suojautuminen ole aina helppoa. Vaikka omien henkilötietojen ja luottokortin kanssa toimisi verkossa huolellisesti, voi identiteettivarkaus netissä tapahtua esimerkiksi tietomurron yhteydessä. Joskus henkilötiedot tai pankkitunnukset voidaan onnistua kalastelemaan myös sosiaalisen median kautta. Kaikki ovat varmasti kuulleet rakkaushuijauksista, joissa pitkällisen siirappiviestien lähettelyn jälkeen kyberrikollinen nappaa haaviinsa ruudun toisella puolella olevan sydämen lisäksi hänen luottotietonsa. Työminä ei valitettavasti myöskään ole identiteettiturva. Monissa yrityksissä on kohdattu tilanteita, joissa näennäinen toimitusjohtaja pyytää suorittamaan kiireisen ja tärkeän ostoksen luottokortilla. Jos tahti on kova, eikä työntekijä pysähdy hetkeksi ajattelemaan loogisesti, niin hups vaan - hakukoneen kenttään täytyy kohta kirjoittaa “identiteettivarkaus mitä teen”.

Identiteettivarkaus netissä tapahtuu siis tyypillisesti inhimillisten tunteiden, inhimillisen virheen tai epäinhimillisen kiireen takia. Siksi onkin tärkeää, ettei netissä toimisi autopilotilla ja oppisi kiinnittämään huomiota identiteettiturvan vaaranpaikkoihin. Älä anna henkilötietojasi tai salasanojasi netissä kenellekään. Mikään virallinen taho tai kauppa ei koskaan pyydä niitä sähköpostitse tai somessa. On myös hyvin epätodennäköistä, että työkaverisi tai yrityksesi toimitusjohtaja pyytäisi sinua yhtäkkiä toimittamaan tilisiirron tai ostoksen netissä omalla tai firman kortilla. Katso myös aina, mistä osoitteesta sähköpostit tulevat: osoitekenttä saattaa paljasta huijarin. Samoin, katso aina, mihin osoitteeseen sinut netissä ohjataan: onko saitti turvattu - eli https -alkuinen - vai ei.

Identiteettivarkaudelta suojautumisen tulee tapahtua netin lisäksi fyysisessä ympäristössä. Identiteetin suoja voi järkkyä esimerkiksi kadonneen lompakon tai lukitsemattoman postilaatikon takia. Varastetusta lompakosta voi löytää paljon arkaluontoista tietoa ja henkilötietoja - samoin kirjeistä, korteista ja laskuista. Kannattaa lisäksi olla tarkkana, mitä paperipostia vie taloyhtiön jätehuoneeseen - oli se lukittu tai ei. Esimerkiksi monissa laskuissa on runsas määrä henkilötietoja ja yksilöitäviä tietoja. Identiteettivarkaus henkilötunnuksen avulla on nimittäin suhteellisen helppo tehdä. Ennen kun heität laskun roskiin, kannattaa siis repiä yläkulmasta irti omat henkilötiedot: muuten sinua voi jossain kohtaa odottaa kallis lasku.

Psst. Jos haluat välttää kalliita laskuja muutenkin - erityisesti kalliita sähkölaskuja - tutustu edulliseen pörssisähköön!


Identiteettivarkaus: vakuutus luo turvaa

Koska identiteettivarkauden seuraukset ovat vakavat ja aina ei välttämättä edes huomaa joutuneensa sellaisen uhriksi, on identiteettivarkauden suojautuminen ensisijaisessa roolissa. Siispä: miten suojautua identiteettivarkaudelta? Yksi tärkeä asia identiteettivarkauden turvaksi on salasanoista huolehtiminen. Samoja salasanoja ei tule kierrättää eri kanavissa ja erityisesti sähköpostisalasanojen kanssa tulee olla huolellinen. Helppo vakuus identiteettivarkauden varalle on käyttää salasanojen hallintaohjelmaa, joka varmistaa salasanan vahvuuden. Toinen näppärä omaehtoinen identiteettivarkauden vakuutus on kaksinkertainen kirjautuminen sosiaalisen median tileissä. Tämä ehkäisee identiteettivarkaan pääsyn tileille salasanan arvaamalla.

Vahvojen salasanojen ja kaksinkertaisen tunnistautumisen lisäksi voit hankkia lisäsuojaa identiteetin vakuutukseksi. Kotimaan Energian Identieettiturva suojaa identiteettisi digimaailmassa. Palveluumme kuuluu 24 tuntina vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa ja 365 päivänä vuodessa tietovuotojen seuranta ja hälytykset. Identiteettiturva on aina valveilla skannaamassa julkisen ja pimeän verkon syövereitä. Se ilmoittaa välittömästi, jos tietojesi käytössä ilmenee poikkeavuuksia tai jos vaikuttaa siltä, että tietojasi on päässyt vääriin käsiin. Näin pääset siis heti reagoimaan tarvittavalla tavalla. Kotimaan Energian Identieettiturva on tässäkin apunasi. Saat heti ohjeet, miten sinun tulisi toimia tietoturvaloukkausten ehkäisemiseksi ja miten voit jatkossa käyttää sosiaalista mediaa turvallisesti.

Vakuutus identiteettivarkauden varalle antaa mielenrauhan

Kyberrikollisuus on jatkuvasti kasvava rikollisuuden muoto; jokainen meistä on potentiaalinen identiteettivarkauden uhri. Henkilötiedoilla ja pankkitunnuksilla voi tehdä paljon taloudellista vahinkoa. Omien yksityisten tietojen menetys aiheuttaa aina myös stressiä ja järkyttää turvallisuudentunnetta. Identiteettivarkaudelta kannattaa siis pyrkiä suojautumaan ja rikoksia ennaltaehkäisemään. Omien henkilö- ja pankki -ja muiden arkaluonteisten tietojen kanssa tulee olla tarkkana, netissä ja livenä. Valitettavasti ei aina riitä, että itse toimii järkevästi, koska joskus identiteettivarkaus tapahtuu esimerkiksi laajan tietomurron seurauksena.

Jos haluat varmistaa, että selustasi on suojattuna 24/7 365, tilaa Kotimaan Energian Identieettiturva.