Kaikki tiedotteet

15.11.2021 | Uutinen

Sähkön spot-hinta - mikä se on ja mihin se vaikuttaa?

Kaikki meistä ovat kuulleet legendaarisen fraasin: “Minulla on juuri sinulle ohittamaton tarjous, joka on voimassa vain tämän päivän!”. Oletko tarttunut tarjoukseen? Oletko ehkä ounastellut, että tämä tarjous tuskin on niin uniikki kuin sinulle uskotellaan? Yksi markkinapaikka, jossa sinun ei tarvitse tuskailla puutteellisen läpinäkyvyyden kanssa on sähkön pörssimarkkinat. Pörssisähkön hinta Suomessa määräytyy Pohjoismaisen Nord Pool-sähköpörssin hinnan mukaan. Kuinka hyvin sinä tunnet sähköpörssin toimintaa? Tiedätkö esimerkiksi, mikä on sähkön spot-hinta? Entä, mitkä tekijät vaikuttavat spot-sähkön hintaan ja miten sähkön hinnan kehitystä voi seurata? Miten voit kuluttajana hyötyä pörssisähkön tuntihinnoista? Jatka lukemista, niin tiedät!

Miten sähköpörssi toimii ja miten sähkön spot-hinta määräytyy?

Nord Pool -sähköpörssi on yhteinen sähkön markkinapaikka Pohjoismaille ja Baltialle. Sähköpörssissä sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, erikseen jokaiselle tunnille. Tästä tulee nimitys pörssisähkön tuntihinta. Sähkönmyyjä, kuten Kotimaan Energia, ostaa Nord Poolista sähköä markkinahintaan eli spot-hintaan. Spot-sähkön hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan, johon vaikuttavat monet eri tekijät. Tyypillisesti sähkön hinnassa päivätunnit ovat yötunteja kalliimpia: ihmiset ovat hereillä ja teollisuuslaitokset käynnissä, joten sähköä kuluu enemmän. Spot-hintaan vaikuttaa osaltaan myös sää: kylmät ilmat nostavat lämmityksen tarvetta ja sähkönkulutusta. Toisaalta kuumina kesinä viilennys ja ilmastointi nostavat myös sähkön tarvetta.

Kuluttajat eivät tyypillisesti maksa sähköyhtiöltä tilaamastaan pörssisähköstä eli spot-sähköstä tismalleen samaa hintaa kuin mitä sähköyhtiö maksaa sähköpörssille. Tämä spot-hinta kun ei sisällä veroja tai siirtomaksuja. Lisäksi kuluttajien sähkösopimuksiin lisätään yleensä välityspalkkiona tietty snt/kWh-hinta. Kotimaan Energialla on kuitenkin tällä hetkellä pörssisähköstä kiinnostuneille huikea diili, jossa spot-sähköä voi ostaa pelkällä pörssisähkön tuntihinnalla täysin ilman välityspalkkiota!


Sähkön spot-hinta suurennuslasin alla

Spot-sähkön eli yleisemmin pörssisähkön tai markkinasähkön hinta määräytyy sähkön kysynnän ja tarjonnan perusteella, mihin vaikuttavat monet eri seikat. Ja koska nämä seikat muuttuvat jatkuvasti, muuttuu myös pörssisähkön hinta tunneittain. Miten tämä käytännössä tapahtuu? Sähköntuottajat ja sähkökauppiaat tekevät joka päivä kello 12 mennessä sähköpörssiin tarjouksia seuraavan päivän sähkön hinnasta. He siis kertovat Nord Poolille, että paljonko sähköä he ovat halukkaita ostamaan ja myymään ja millä sähkön hinnalla. Näiden tarjousten perusteella Nord Pool julkaisee seuraavan päivän pörssisähkön tuntihinnat. Kuulostaako tämä logiikka tutulta, ehkäpä osakemarkkinoilta? Sähkön spot-hintaa voi hyvin verrata osakekauppaan ja sähköpörssiä osakemarkkinoihin - mistä nimi sähköpörssi antaakin osviittaa.

Osake- ja pörssisähkömarkkinoilla hinnat muodostuvat samalla logiikalla ja ne kiinnostavat ihmisiä samankaltaisista syistä. Osakemarkkinoilla hallittu riski johtaa usein rahallisiin voittoihin. Samoin on sähkön pörssimarkkinoilla. Jos koet, että helppous ja ennustettavuus ovat sähkösopimuksessa sinulle tärkeimpiä asioita, ei spot-hintainen pörssisähkösopimus välttämättä ole kaikista ihanteellisin vaihtoehto. Mutta jos haluat sähkösopimukseltasi joustavuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa, muuttuvahintainen pörssisähkö eli spot-sähkö on usein kannattava diili.

Pörssisähkössä hinta ratkaisee. Vaikka spot-hinta aaltoilee ylös ja alas, pörssisähkö on todistetusti historiallisesti keskimäärin kiinteähintaista sähköä halvempaa. Kuluttaja voi sähkön hintaa seuraamalla painottaa sähkönkulutustaan edullisille sähkötunneille ja säästää rahaa. Pörssisähkön ostajien kannattaa siis aika ajoin tarkistaa, mikä on pörssisähkön hinta nyt ja mikä on pörssisähkön hinta tunneittain. Kotimaan Energian Netto Diili 24kk -sähkösopimuksella hyödyt tuntitarkasta pörssisähköstä. Netto Diilin tilaajat, kuten kaikki muutkin Kotimaan Energian asiakkaat, hyötyvät lisäksi Sähkötunti-edusta, jolla tienaa tunnin ilmaista sähköä ihan joka päivä. Rahanarvoisten etujen lisäksi me Kotimaan Energialla tarjoamme asiakkaillemme ensiluokkaista ja sydämellistä asiakaspalvelua. Kotimaan Energialla on tutkitusti alan keskiarvoatyytyväisimmät asiakkaat (Kantar TNS 12/2020).

Mihin suuntaan sähkön hinta on menossa?

Jos osaisi vastata kysymykseen “mihin suuntaan sähkön hinta on menossa”, ei olisi pelkästään ennustaja, vaan myös takuuvarma tulevaisuuden miljonääri. Sähkön hinnan kehitystä ennustamalla voisi nimittäin kerryttää huomattavia voittoja sähkön johdannaismarkkinoilla. Mutta vaikkei meillä olekaan käytössä lasipalloa sähkön hinnan suhteen, on hyödyllistä tietää, mikä on pörssisähkön hinta nyt. Sähkön hinta nyt on helposti tarkistettavissa vaikkapa Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksella. Pörssisähkön hinta tunneittain -tietämys ei siis ole utopiaa, vaan täysin mahdollista, kun kyseessä on nykyhetki. Mutta kun horisontti siirtyy kauemmas, sähkön hinnan kehitys hämärtyy.

Pörssisähkön tuntihinnan kehitystä niinkin lähelle kuin seuraavalle viikolle on vaikea tarkkaan ennustaa. Nord Pool Suomen hintaan eli pörssisähkön hintaan Suomessa vaikuttavat nimittäin esimerkiksi sellaiset kansainvälisen tason seikat, kuten Norjan vesivarastot tai muualla Euroopassa käytetty fossiilisen polttoaineen määrä. Ei siis ole yllätys, että parhaimmatkaan markkina-analyytikot eivät voi tietää, mihin suuntaan sähkön hinta on menossa, vaikka näpyttelisivät hakukoneeseen “spot price” sata kertaa päivässä. Tämän päivän spot-hinta ei välttämättä kerro mitään tilanteesta ensi viikolla, ensi kuussa tai ensi vuonna.

Pörssisähkösopimuksella voit hyötyä muuttuvasta sähkön spot-hinnasta

Sähkön spot-hinnalla tarkoitetaan sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan tunneittain määräytyvää pörssisähkön hintaa. Sähköyhtiöillä on valikoimassa tällaista pörssisähköä sisältäviä sopimuksia, ja myös kiinteähintaisia sopimuksia. Yksi malli ei sähkösopimuksissakaan sovi kaikille, joten sähkösopimusta hankkiessa tulee aina pohtia omaa elämäntilannetta ja mieltymyksiään esimerksiksi huolettomuuden ja hintatietoisuuden suhteen. Jos sinulle tärkeämpää on joustavuus ja mahdollisuus hyötyä tuntihintaisesta sähköstä, pörssisähkö eli spot-sähkö on sinulle erinomainen vaihtoehto.

Tilaa palkitseva tuntihintainen pörssisähködiili!