Kaikki tiedotteet

23.11.2021 | Uutinen

Tällä sähködiilillä tunnet käyttäväsi Black Friday -sähköä vuoden jokaisena päivänä

Halloweenin jälkeen ollaan juuri saatu pyyhittyä feikkihämähäkinseitit lampuista ja vietyä kurpitsa portailta mädäntymästä biojätteeseen, kun on jo aika kääntää katse seuraavaan jenkkijuhlapäivään - nimittäin Black Friday:hin! Mikä Black Friday on? Atlantin toiselta puolelta on saapunut Pohjolaan lukuisia kaupallisia juhlapyhiä, jotka on kuitenkin naamioitu joksikin muuksi, kuten edellä mainittu Halloween ja ystävänpäivä. Mutta Black Friday ei yritä olla mitään muuta kuin mitä se on, eli avoimesti ja ylpeästi 100% kaupallinen tapahtuma, ostospäivä. Milloin on siis aika vetää ostohousut jalkaan; milloin on Black Friday? Black Friday osuu tänä vuonna marraskuun 26. päivälle. Oletko sinä jo ruvennut rustaamaan Black Fridayn ostoslistaa? Ja mitä silloin oikeasti kannattaa ostaa? Jatka lukemista ja nappaa vinkit talteen!

Milloin Black Friday on ja mistä synkkä nimi juontaa juurensa?

Vielä kymmenen vuotta sitten moni Suomessa luuli, että “Black Friday” on englanninkielinen nimi pitkälleperjantaille ja sijoittuu pääsiäiseen. Black Friday on kuitenkin 2010-luvulla vakiintunut vahvasti myös Suomeen, ja useimmat tietävät sen olevan ostospäivä, joka sijoittuu vuoden loppuun. Joidenkin kauppojen mukaan Black Friday aloittaa joulun ostoskauden. Tästä voi kuitenkin olla montaa mieltä, koska joskus tuntuu siltä, että joulu alkaa lähes heti kesälomien päätteeksi, kun joulukalenterit ilmestyvät kauppoihin ja joulurallatukset radioihin. Niin tai näin - Black Friday on ainakin tietynlainen joulushoppailun kohokohta. Se onkin oivallinen aika tehdä joululahjaostoksia ja polttaa vuoden viimeiset veronpalautukset.

Mihin nämä eurot sitten oikein voi laittaa? Myydäänkö Black Fridaynä “mustana perjantaina”, jotenkin surumielisiä tai makaabereja tuotteita? Black Friday -nimi ei itse asiassa viittaa silloin myytäviin tuotteisiin, vaan tapahtuman historiaan, josta on muutama eri versio. Yhden teorian mukaan Black Friday -nimi tulee 1950-luvun Philadelphiasta, liikenteen kiitospäivän jälkeisistä tunnelmista. Vilkas pyhäpäivän jälkeinen liikenne aiheutti paljon onnettomuuksia ja työllisti poliisia, josta tuli surumielinen nimitys Black Friday. Toinen teoria nimen synnystä liittyy kirjanpitoon. Tappiollinen liikevaihto on tyypillisesti merkitty kirjoihin punaisella. Kun tilinauhoihin ilmestyi musta väri, se tarkoitti, että nyt tehdään voittoa. Tämä ajoittui männävuosina usein vasta marraskuulle. Ja toisin kuin nimestä “Black Friday” saattoi päätellä, se oli juhlan aihe.

Black Fridayn tarjoukset - näin selviydyt ostospäivästä voittajana

Kuten sanottua, nimi Black Friday ei kerro mitään ostospäivän tarjoomasta, vaan juontaa juurensa tapahtuman historiaan. Black Fridaynä ei siis osteta pelkästään mustia designervaatteita tai kauhuelokuvia, vaan lähes mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Black Friday on merkattu hyvissä ajoin kalentereihin niin isoissa ostoskeskuksissa, polkupyöräliikkeissä kuin paperitavarakaupoissakin. Ja Black Friday -tarjoukset lävähtävät kuluttajien silmille jo kauan ennen varsinaista ostospäivää. Mutta ovatko Black Friday -tarjoukset oikeasti hyviä tarjouksia vai kikkailua? Nostetaanko hintoja ennen Black Fridaytä rajusti ylös, vain jotta ne voidaan sitten Black Fridayksi laskea näyttävän alennusprosentin kera? Tähän ei voi sanoa yhtä paikkansapitävää vastausta, mutta Black Fridayn lähestyessä on kuitenkin syytä laittaa jäitä hattuun...

Jos Black Fridaystä haluaa selvitä voittajana, on hyvä pitää mielessä pari muistisääntöä. Vaikka löytäisit hyvän Black Friday -tarjouksen, ei kannata ostaa edullistakaan tuotetta, jota sitä ei tarvitse. Mitä sinulta oikeasti puuttuu? Onko kyse tarpeesta vai halusta liittyä Black Friday -huumaan? Toinen muistisääntö on tehdä tarpeeksi selvitystyötä ennen tuotteen viemistä kassalle. Kannattaa tarkistaa muun muassa, paljonko tuotteen hinta oli ennen Black Fridaytä, ja paljonko sama tai vastaava tuote maksaa kilpailijalla.

Cyber Mondayn ostokset löytää verkosta

Nykyisin Black Friday ei ole pelkästään kivijalkakauppoihin sijoittuva ostostapahtuma, vaan kasvavissa määrin myös verkkokauppojen tarjousmyyntipäivä. Nettikauppa on kuitenkin saanut myös ihkaoman juhlavan ostospäivänsä, nimittäin Cyber Mondayn. Mikä on Cyber Monday ja milloin se on? Cyber Monday eli “kybermaanantai” on eräänlainen Black Fridayn ja ostohuumaviikon loppurysäys, joka sijoittuu Black Fridayn jälkeiselle maanantaille. Cyber Monday -tarjoukset ovat siis voimassa vain yhden päivän ajan, mutta niihin pääsee yleensä ennalta tutustumaan ja henkisesti korvamerkkailemaan. Koska Cyber Monday sijoittuu verkkoon, se mahdollistaa tarjouskampanjaan osallistumisen myös pienille kaupoille ja puutikeille.

Black Fridaynä ja Cyber Mondaynä myydään tyypillisesti todella paljon kodin- ja viihde-elektroniikkaa. Monet saattavat venyttää esimerkiksi telkkariostostaan tai kaiutinhankintaansa tähän marraskuun lopun ostoshulabaloohon. Ei siis ole yllätys, jos Black Friday -viikon jälkeen sähkönkulutuksessa on havaittavissa piikki, kun perheenjäsenet testaavat uutta elektroniikkaansa. Olisipa siis mahtavaa, jos Black Fridayn ja Cyber Mondayn ostoskoreihin saisi ladottua mukaan myös hyvän Black Friday -sähkötarjouksen…


Liila on uusi musta!

Meiltä Kotimaan Energialta voit nyt tilata huippupalkitsevan sähködiilin, jolla tunnet käyttäväsi Black Friday -sähköä vuoden jokaisena päivänä. Pörssisähkö Diilillä tilaat pörssisähköä täysin ilman välitysmaksuja! Sen lisäksi, että hyödyt tuntihintaisesta pörssisähköstä ilman välitysmaksua, saat diilissä kaikki muutkin Kotimaan Energian palkitsevat edut, kuten rahanarvoisen Sähkötunti-edun. Kaikki sähköistä asiointia käyttävät asiakkaamme voivat aktivoida edun ja tienata Sähkötunti-edulla ilmaisen tunnin sähköä joka päivä. Ilmaiset tunnit hyvitetään vuosittain heinäkuussa kiitoksena pitkäaikaisesta asiakkuudesta. Ensiluokkainen asiakaspalvelu on myös aina osa Kotimaan Energian sähkösopimuspakettia. Onkin todistettu fakta, että Kotimaan Energian asiakkaat ovat tutkitusti alan keskiarvoa tyytyväisempiä (Kantar TNS 12/2020).

Nappaa ostoskoriisi hyvät Black Friday -tarjoukset, joista parhaat voit ostaa milloin vain

Marraskuun lopulle sijoittuva Black Friday ja sen perään vuorossa oleva verkkokaupan Cyber Monday ovat pakattu täyteen erilaisia tarjouksia. Osa Black Friday -tarjouksista voi oikeasti auttaa säästämään pitkän pennin ja tuoda hyviä lisäyksiä kodin elektroniikka-, vaate- tai huonekalukavalkaadiin. Mutta jos ostaa pelkästä ostamisen ilosta ilman oikeaa tarvetta, voi Black Friday -huuma vaihtua nopeasti harmaaseen lauantaimorkkikseen. Yksi huippudiili, joka ei takuuvarmasti jää kaapin pohjalle pölyttymään, vaan on käytössä joka ikinen päivä, on palkitseva ja edullinen Pörssisähkö Diili. Se sisältää tuntihintaista pörssisähköä täysin ilman välityspalkkiota. Ja mikä parasta, sen voi ostaa milloin vaan!

Tilaa huippupalkitseva Pörssisähkö Diili!