Kaikki tiedotteet

03.11.2021 | Uutinen

Tiesitkö, että sisälämpötilan vaikutus terveyteen on merkittävä?

Viimeisen parin vuoden aikana etätyöstä on tullut normaali osa arkea. Etätyöskentelyä on ollut aikaa harjoitella ja työpistettä parannella, joten tässä vaiheessa kunkin kotikonttori on varmasti jo hiottu viimeisen päälle kuntoon aina ergonomiaa ja valaistusta myöten. Tuntuuko kuitenkin edelleen siltä, että työt toimistolla sujuivat tehokkaammin? Yksi - ehkä yllättäväkin - syy tähän saattaa olla huonelämpötilassa. Sisälämpötilan vaikutus vireyteen on nimittäin huomattava, eikä ole sattumaa, että useat toimistot ovat viileänpuoleisia. Huonelämpötilalla on siis suuri merkitys kotona ja töissä - oli se sitten sama tai kaksi eri paikkaa! Mikä on työtehon kannalta paras sisälämpötila? Entä mikä on oikea sisälämpötila kodin eri huoneissa? Lue lisää sisälämpötilan optimitasoista ja säädä kotisi tukemaan toimivaa arkea.


Optimaalinen sisälämpötila työskentelyyn - mieluummin villatakilla kuin t-paidalla

On tutkittu tosiasia, että ihmisen vireystila on parhaimmillaan huonelämpötilan ollessa hieman viileä, koska aivot toimivat tällöin parhaiten. Ei siis ole ihme, jos toimistolla tuntuu välillä siltä kuin arktinen tuuli puhaltaisi ilmastointilaitteesta ja villapaita pitää kaivaa esiin työpöydän laatikosta. Mutta mikä on sopiva lämpötila toimistoon? Huoneen lämpötilaa on syytä mukauttaa vallitsevien sääolosuhteiden ja vaatetuksen mukaan. Nyrkkisääntö on se, että talvisin toimiston sisälämpötilan tulisi olla 21,5 astetta ja kesällä pari astetta korkeampi, noin 24,5 astetta.

Nämä huonelämpötilat eivät kuitenkaan todennäköisesti miellytä kaikkia työntekijöitä; ihmisten välillä on paljon yksilöllisiä eroja optimaalisen sisälämpötilan suhteen. He, jotka kokevat toimiston viileäksi voivat kuitenkin lohduttautua ajatuksella, että viileä vaalii työntekijää: työteho ja vireystaso ovat korkeampia sisälämpötilassa, jossa saa pukeutua villapaitaan kuin sellaisessa jossa pärjää t-paitasillaan. Sopiva huonelämpötila ei kuitenkaan toimistollakaan ole sellainen, että ääreisverenkierto sakkaa ja sormet tuntuvat jääkalikoilta. Liian viileä sisälämpötila voi nimittäin aiheuttaa särkyä lihaksiin ja niveliin, vaikka olisikin varustautunut villakerroksella.Mikä on oikea huonelämpötila terveyden kannalta?

Työteho ei ole maksimissaan liian lämpimässä sisälämpötilassa, mutta miten on terveyden laita? Olisiko terveyden ja hyvinvoinnin kannalta otollisin asunnon lämpötila ihanan lämmin, jopa trooppinen? Vastaus on ei. Suhteellisen viileä huonelämpötila vaikuttaa vireyden lisäksi positiivisesti myös terveyteen. Kotona ei ole tarpeen mitata tuottavuutta tai motivaatiota samalla tavalla kuin toimistolla, mutta samat sisälämpötilan lainalaisuudet pätevät myös asunnon lämpötilassa: turhan korkea sisälämpötila alentaa virkeyttä ja toimintakykyä. Oikea sisälämpötila kotiin on siis melko samanlainen kun toimistolla - 21-24 astetta. Kun huonelämpötila nousee liian korkeaksi, kroppa joutuu koetukselle. 25 asteen hellerajassa olo tuntuu syystä tukalalta: tällöin aivot ja sydän ovat joutuvat todella hommiin. Korkeat huonelämpötilat ovat erityisen haitallisia henkilöille, jotka sairastavat hengitystie- tai sydänsairauksia.

Terveenkin ihmisen limakalvot, silmät ja iho kuivuvat tai jopa ärtyvät liian kuumassa ja kuivassa. Oikean sisälämpötilan lisäksi oikealla sisäilmankosteudella on väliä. Sisäilmankosteutta mitataan suhteellisella kosteudella sisätiloissa. Suositeltava suhteellinen kosteus sisätiloissa on 35–50 prosenttia. Sisäilmankosteuteen tulee kiinnittää huomiota erityisesti talvisin, jolloin suhteellinen kosteus sisätiloissa voi pudota alle 10 prosenttiin, mikä on aivan liian vähän. Tällöin avuksi voi hommata ilmankostuttimen. On myös hyvä tietää, että lähemmäs oikeaa sisäilmankosteutta pääsee kuivattamalla märät pyykit sisätiloissa.


Normaali huonelämpötila - sisälämpötilan suositus eri huoneille

Huoneiston lämpötila ei siis saa olla liian kuuma, mutta huonelämpötila ei myöskään ole vakio: oikea sopiva sisälämpötila riippuu huoneesta. Makuuhuoneen tulisi olla muita huoneita viileämpi. Normaali huonelämpötila makuuhuoneeseen on 17-21 astetta - tämä on unen laadun kannalta ihanteellista. Oleskelutilat saavat olla hieman makuuhuonetta lämpimämpiä, 20-21 astetta: tämä on mukava ja energiataloudellisesti fiksu sisälämpötila. Varastoa ja autotallia ei kannata turhaan lämmittää, koska niissä vain piipahdetaan matkalla sisään ja ulos. Sopiva huonelämpötila varastoon on 12 astetta ja autotalliin niinkin alhainen kuin 5 astetta.

Miten huonelämpötila mitataan? Huonelämpötila tulee mitata noin 1,5 metrin korkeudelta ja vähintään metrin etäisyydeltä ulkoseinästä. Tyypillisin tapa tutkailla sisälämpötilaa on seinässä olevasta lämpömittarista, mutta nykyään mittaus onnistuu myös monien älypuhelimien infrapunatunnistin-sovelluksilla. Jos sinua kiinnostaako oikean ja optimaalisen sisälämpötilan tutkimisen lisäksi oikein ja ihanteellisesti hinnoiteltu sähkö, tsekkaa Nettodiili-tarjous!

Sisälämpötilan laskemisella säästöä sähkölaskuun

Tiedät nyt, että sisälämpötilalla todellakin on vaikutusta vireyteen ja hyvinvointiin. Muistathan myös, että sisälämpötilan laskemisella saat terveyshyötyjen lisäksi rahallista hyötyä. Kun pudotat sähkölämmitteisessä asunnossa huonelämpöä yhden asteen verran, pienennät lämmityskuluja noin 5 prosenttia. Tämä tuntuu merkittävästi sähkölaskulla, etkä joudu luopumaan mistään. Kotona sisällä ei tarvitse olla niin lämmintä, että talvisin tarkenee kesävaatteilla ja avojaloin. Tämä ei ole terveyden - eikä varsinkaan energiankulutuksen - kannalta ihanteellista. Suurin osa ihmisistä viihtyy varsin hyvin 21 asteen huoneenlämmössä. Makuuosaston huoneen lämpötilaa voi surutta laskea vielä tästä nelisen astetta alemmaksi. Tämä siivittää parempaan uneen ja ehkä vaihtoehtoisiin tapoihin pitää makuuhuoneen tunnelma lämpimänä…

Kerrytä terveyshyödyt ja taloushyödyt asunnon lämpötilaa säätämällä

On melko yleinen ajatusvirhe, että sopiva asunnon lämpötila terveyden ja viihtyvyyden kannalta on lämmin, hellelukemia hipova, huonelämpötila. Itseasiassa ihminen toimii ja ajattelee parhaiten hieman viileässä, noin 21 asteisessa, huonelämpötilassa. Sisälämpötilaa ja myös sisäilmankosteutta tulisi säännöllisesti tarkkailla ja laskea tarvittaessa. Tämä ei ole pelkästään teko terveyden ja hyvinvoinnin puolesta, vaan myös hyvinvoivan talouden puolesta.

Tutustu Kotimaan Energian kukkaroystävällisiin ja palkitseviin sähkösopimuksiin!