Ilmalämpöpumppu pakkasella - vinkkejä sähkölaskun pienentämisen talvella

Ilmalämpöpumpun käyttö - näin se toimii!

Ilmalämpöpumppu-sana on ollut monien huulilla erityisesti muutamana viime kesänä. Mutta miten se toimii? Ilmalämpöpumppu koostuu sisä- ja ulkoyksiköstä. Yksikköjen välissä on kompressori, joka kierrättää ilmaa ja kylmäainetta niiden välillä. Kun tämä kylmäaine höyrystyy, se sitoo itseensä lämpöenergiaa. Tällöin ilmalämpöpumppu viilentää. Kun taas höyryyn sitoutunut lämpöenergia muuttuu nesteeksi, se vapauttaa lämpöä. Nyt käytössä on ilmalämpöpumppu lämmitys.

Mikä on ihanteellinen ilmalämpöpumpun puhallusilman lämpötila? Pumppumalleissa on paljon laitekohtaisia eroja, joten tähän ei löydy yhtä vastausta. Hyvä ohjenuora on kuitenkin se, että useimmille sopiva asumislämpötila on 21 astetta, jolloin lämpöpumpun asetukseen voi laittaa tämän lukeman. On hyvä muistaa, että ilmalämpöpumpun puhallusilman lämpötilan tulisi olla asunnon korkein määritelty lämpötila. Jos keskuslämmitykseen on syötetty sama tai korkeampi lämpötila kuin ilmalämpöpumppuun, niin ilmalämpöpumppu lämmitys on käytännössä tehoton. Eli keskuslämmitys on syytä säätää aina paria astetta ilmalämpöpumppua alemmaksi.

Ilmalämpöpumppu pakkasella - älä turhaan sammuta paukkupakkasillakaan

Jos olet ostanut ilmalämpöpumppusi vuosikymmen sitten, voi olla, että se kannattaa sammuttaa pakkaslukemien kiiriessä -15 asteeseen. Tämmöisiä vanhemman mallin ilmalämpöpumppuja ei kovilla pakkasilla kannata käyttää niiden hyötysuhteen jäädessä matalaksi. Ilmalämpöpumppu pakkasella ei siis tällöinkään ole laitteen käyttöiän kannalta haitallista tai turvallisuusriski, mutta laitteen kompressori käyttää sähköä enemmän kuin mitä se tuottaa.

Uudemmissa ilmalämpöpumpuissa tästä ei tarvitse murehtia. Viimeisen kymmenisen vuoden aikana tehtyjen ilmalämpöpumppujen käyttö on fiksua myös kovilla pakkasilla, jopa -30 asteessa. Näiden pohjolan olosuhteisiin soveltuvien ilmalämpöpumppujen käyttöä ei siis tarvitse ujostella tulipalopakkasillakaan, vaan ne toimivat edelleen energiatehokkaasti.

Ilmalämpöpumpun käyttö talvella - mitä kannattaa huomioida?

Kesäpäivät ovat jääneet taakse ja lämpömittarin elohopea vajoaa pikkuhiljaa alaspäin. Kohta kaapista joutuu jo kaivamaan villasukat ja sohvannurkkaan heittämään torkkuviltin. Vuodenajan vaihtuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ilmalämpöpumpun kausi olisi ohitse. Kuten sanottua: nykyaikaiset ilmalämpöpumput toimivat viilennyksen lisäksi myös lämmittäjinä. Pidäthän kuitenkin huolta siitä, että ilmalämpöpumpun käyttö talvella sujuu fiksuimmalla mahdollisella tavalla - näin säästät energiaa ja pidennät laitteen käyttöikää.

Mitä siis tulisi huomioida ilmalämpöpumpun oikeassa käytössä talvella? Muista puhdistaa lumet säännöllisesti ilmalämpöpumpun ulkoyksikön ympäriltä ja päältä. Näin ilmalämpöpumpun ilma kiertää vapaasti ja varmistat, ettei se jäädy. Jäätymisen välttämiseksi kannattaa myös tietyin väliajoin tarkistaa, että ulkoyksikön pohjan alla on tilaa, jotta sulamisvesi pääsee valumaan pois. Jos pumppu kuitenkin syystä tai toisesta jäätyy, älä lähde raapimaan sitä terävillä esineillä, vaan lue käyttöohjeet ja ota tarvittaessa yhteyttä huoltoon.

Ilmalämpöpumpun sisäpuolelta on syytä kurkata, että suodattimet ovat puhtaat, jotta se ei pölyynny ja vaikuta näin negatiivisesti sisäilman laatuun. Jos ilmalämpöpumppu tarvitsee kaverikseen toisen lämmittimen, tämä kannattaa säätää mahdollisimman viileälle: se tukee tarvittaessa ilmalämpöpumppua, mutta ei syö turhan paljon energiaa. Olipa sinulla sitten käytössä yksi tai useampi eri lämmitysmuotoa, huolehdi siitä, että kotisi lämmitetään aina edullisella sähköllä.

Suosi manuaaliasetuksia ilmalämpöpumpun käytössä

Ilmalämpöpumpun kanssa ei kannata toimia autopilotilla, vaan miettiä, mikä on kuhunkin säätilaan sopiva asetus ja miten asunnon muut lämmitysmuodot on huomioitu ilmalämpöpumpun käytössä. Esimerkiksi jos ilmalämpöpumppu hurisee kotitaloudessa, jossa on takka tai puu-uuni päällä, se saattaa tulkita, että on kesä. Jos ilmalämpöpumppu on tällöin automaattiasetuksella, se rupeaa lämmittämisen sijaan viilentämään asuntoa. Ilmalämpöpumpun käyttö takan kanssa vaatii siis tarkkuutta ja manuaalista lämpötilan säätämistä.

Jos haluat varmistaa, että energiatehokkaiden lämmitysratkaisujen lisäksi käytössäsi on kustannustehokas sähkösopimus, tutustu palkitsevaan Netto Diili 24kk-sähkötarjoukseen. Tällä diilillä et hyödy pelkästään edullisista hinnoista: jokainen sähköistä asioista käyttävä Kotimaan Energian asiakas hyötyy bonustunnista, jolla tienaa tunnin ilmaista sähköä ihan joka päivä. Kaikkiin Kotimaan Energian sähkösopimuksiin kuuluu rahanarvoisten etujen lisäksi myös ystävällinen ja lämmin asiakassuhde. Kumppanuus on meille sydämen asia - ja se näkyy: Kotimaan Energian asiakkaat ovat alan keskiarvoa tyytyväisempiä (Kantar TNS 12/2020).

Energia- ja kustannustehokkuus maksimiin ilmalämpöpumpun käytöllä ja tuntihintaisella sähköllä

Kylmät ilmat kasvattavat lämmitysenergian kulutusta ja erityisesti sähkölämmitteisissä kotitalouksissa talvikuukausien sähkölaskujen suuruus voi yllättää. Ilmalämpöpumpulla voi kuitenkin pienentää lämmityskulujaan huomattavasti - vuositasolla jopa sadoilla euroilla. Ilmalämpöpumpun käyttöön kannattaa kuitenkin perehtyä huolella. Nyrkkisääntönä on, että automaattiasetuksia ei kannata pitää päällä, vaan mieluiten asettaa lämpötila tilanteen mukaan. Toinen sääntö on se, että muiden kodin lämmitysmuotojen tulee aina olla säädetty alhaisemmalle kuin ilmalämpöpumpun, muuten se ei toimi tehokkaasti. Kun olet hankkinut itsellesi energiaa säästävän ilmalämpöpumpun, on aika tarkistaa, että sinulla käytössäsi edullinen sähkösopimus.

Tutustu tuntitarkkaa pörssisähköä sisältävään Netto Diiliin!