Muuttoilmoitus, sähkön kilpailutus ja muut muutossa muistettavat asiat - nappaa vinkit talteen muuttajan muistilistasta

1. Tee muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos hyvissä ajoin  

Muuttoilmoitus on syytä tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Muuttoilmoituksen voikin tehdä jo kuukauden päivät ennen muuttoa, mutta se tulee hoitaa pois alta viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoitus tehdään netissä. Enää ei tarvitse tehdä maistraatin muuttoilmoitusta: nykyään tehdään muuttoilmoitus Digi- ja Väestövirastolle sekä Postille samassa nettipalvelussa. Tässä yhteydessä tehdään myös Postin osoitteenmuutos. Toisin kuin muuttoilmoituksen tekeminen, se ei ole pakollista, mutta kylläkin hyvin suositeltavaa. Jos et tee Postin osoitteenmuutosta, on todennäköistä, että postisi ei löydä oikeaan osoitteeseen ja et saa esimerkiksi laskujasi ajoissa. Osoitteenmuutos kannattaa tehdä myös ulkomaille muuttaessa. Jos tarkoituksenasi ei ole palata samaan asuntoon ulkomailta paluun jälkeen, tee tavallinen osoitteenmuutos ja muuttoilmoitus. Jos taas aiot palata ulkomailla oleilun jälkeen samaan osoitteeseen, tee tilapäinen osoitteenmuutos. 

2. Ilmoita sähkösopimuksen osoitteenmuutos sähköyhtiölle... 

Ennen muuttoa to do -listalta kannattaa ruksia pois kaikki sähköasiat. Aiotko jatkaa saman sähköyhtiön asiakkaana muuton jälkeen? Jos olet tyytyväinen nykyiseen sähkösopimukseesi, se kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan uuteen kotiin. Tiesithän, että sinun on kuitenkin ilmoitettava muutosta sähköyhtiöllesi, jotta he voivat tehdä sähkösopimuksen osoitteenmuutoksen? Se hoituu helpoiten netissä muuttoilmoituksella. Tarvittaessa voit tehdä muuttoilmoituksen sähköyhtiölle myös puhelimitse.  

Jos sähkösopimuksen osoitteenmuutos ei jostain syystä - esimerkiksi ulkomaille muuton takia - onnistu, niin sopimus raukeaa.  

3… tai kilpailuta sähkösopimus 

Kaikki eivät halua siirtää vanhaa sähkösopimustaan uuteen asuntoon. Se ei välttämättä ole myöskään fiksuin vaihtoehto, koska eri asuntoihin ja elämäntilanteisiin sopii erilaiset sähkösopimustyypit. Ota kuitenkin huomioon, että määräaikaisia sähkösopimuksia ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Mutta jos sinulla on vanhassa asunnossa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit irtisanoa sen koska tahansa. Tässä tapauksessa sinun tulee kilpailuttaa sähkösopimus uuteen asuntoosi. Saat muuttajana Kotimaan Energialta mahtavilla eduilla paketoidun sähkösopimuksen. Saat muuton yhteydessä yhteensä huimat 360 tuntia ilmaista sähköä, jotka hyvitetään jo ensimmäisessä sähkölaskussa. Muuttajien sähkösopimus, Netto Diili 24kk, sisältää tuntitarkkaa pörssisähköä - voit siis kuluttaa silloin kun sähkö on halpaa ja säästää kustannuksissa. Lisäksi muuttajat, kuten kaikki muutkin sähköistä asiointia käyttävät Kotimaan Energian asiakkaat, hyötyvät Sähkötunti-edusta, jolla tienaa tunnin ilmaista sähköä joka ikinen päivä! 

4. Onko tarvetta tehdä muuttoilmoitus Kelaan? 

Jos kuulut tiettyjen etuuksien piiriin, sinun tulee tehdä muuttoilmoitus myös Kelaan. Esimerkiksi opiskelijoiden kannattaa päivittää osoitetietonsa ja tehdä hakemus yleisestä asumistuesta Kelaan hyvissä ajoin. Oletko muuttamassa ulkomaille tilapäisesti tai toistaiseksi? Tiesithän, että kaikista yli kolmen kuukauden mittaisista oleskeluista ulkomailla tulee tehdä Kelalle muuttoilmoitus. 

Hanki muutto- ja siivousapua  

Muutto on logistisesti raskas operaatio. Vanha ja uusi asunto pitää siivota putipuhtaaksi, tavaroita pitää pakata, purkaa ja kantaa. Harva selviää muutosta ilman apukäsiä. Jos tarvitset muuttoapua, pyydä sitä hyvissä ajoin ja kerro aikatauluista mahdollisimman tarkasti. Jos tiedossa on erityisen raskas muutto tai muutto toiselle paikkakunnalle, kannattaa ehkä harkita ammattiapua: muuttofirman kilpailuttamista.  

5. Sähkön hinta, vesilasku, ostokset...tee laskelmat uuden kotisi menoista 

 Kun muutat uuteen kotiin, kuukausittaiset menosi todennäköisesti muuttuvat. Mitä pakollisia menoja uudessa asunnossasi on? Listaa kaikki nämä pakolliset menot: vuokra tai asuntolainan lyhennykset, ruokamenot ja laskut. Mieti, voisitko maksaa laskuistasi vähemmän. Yksi hyvä keino tähän on selvittää sähkön hinta eri sähkösopimuksissa. Sähkövertailu auttaa löytämään mahdollisimman edullisen hinnan ja sopimustyypin, joka sopii parhaiten uuteen asuntoosi. Kilpailuta sähköt helposti netissä! Tutustuitko jo Kotimaan Energian palkitsevaan sähkösopimukseen muuttajille? Miltä kuulostaa 360 tuntia ilmaista sähköä, jatkuvasti tuntitarkka pörssisähkö ja mahdollisuus hyödyntää Sähkötunti-etua ympäri vuoden? Tilaa muuttajien sähkösopimus rahanarvoisilla eduilla ja liity tutkitusti tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon (Kantar TNS 12/2020). 

  Check, check, check - valmiina muuttoon? 

Jos sinulla on tiedossa muutto, hanki hyvissä ajoin apua siivoukseen ja tavaroiden kantamiseen. Kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin tai oman perheen voimin. Ennen muuttoa on myös syytä tehdä muuttoilmoitus Digi- ja Väestövirastolle ja muuttoilmoitus Postille - sekä mahdollisesti myös muuttoilmoitus Kelaan ja omalle sähköyhtiölle. Jos et pakkaa mukaan vanhaa sähkösopimustasi, vaan teet sähkön kilpailutuksen, huolehdi siitä,  että tilaat uuteen asuntoosi ja elämäntilanteeseesi sopivan sähkösopimuksen. Pidä huoli myös siitä, että saat muuttajana kaikki sinulle kuuluvat muuttoedut ja säästöt! Tutustu Kotimaan Energian sähkösopimukseen muuttajille - se on täynnä palkitsevia etuja!