Sähkönkulutus minimiin - tutustu kevään energiansäästövinkkeihin

Sähkön säästäminen ilmalämpöpumpulla - muista kevään huolto-operaatio 

Ilmalämpöpumppujen suosio on kasvanut viime vuosien kuumien kesien myötä ja siksi, että niiden avulla sähkön säästäminen on helppoa. Toimiakseen tehokkaasti ilmalämpöpumppu vaatii kuitenkin huoltoa. Tiesitkö, että kevät on erinomainen aika ilmalämpöpumpun huoltamiseen? Osa huoltotoimenpiteistä hoituu omin päin, osaan vaaditaan ammattilaisen apua. 

Huolla ilmalämpöpumppu ja minimoi sähkönkulutus: 

1. Pidä sisäyksikön karkeasuodatin puhtaana: se mahdollistaa parhaan mahdollisen sähkön säästämisen. Puhdista laitteen etukannen alla oleva suodatin vähintään parin viikon välein imuroimalla ja tarvittaessa myös vesihanan alla. Anna suodattimen kuivua ennen takaisin laittoa.  

2. Pidä ulkoyksikkö puhtaana. Huolehdi, että ilmalämpöpumpun ulkoyksikön propelli pääsee pyörimään kunnolla: sen välissä ei saa olla roskia, lehtiä tai muuta tuketta.   

3. Pidä lamellit puhtaana - mutta jätä tämä ammattilaiselle! Karkeasuodattimen alla olevat alumiinipeltiset lamellit taipuvat herkästi, ja siksi niiden puhdistus kannattaa jättää ammattilaiselle. Taipuneet lamellit hidastavat ilman virtaavuutta, mikä vähentää laitteen tehoa ja sen tuomaa energian säästöä.  

4. Tarkista kondenssiveden tilanne. Jos käytät ilmalämpöpumppua lämmityksen lisäksi viilentämiseen, huolehti, että sille tehdään keväisin kondenssiveden tarkistus. Voit itse tarkistaa, että pumppuun kertynyt kondenssivesi poistuu viilennyskäytössä ulkoyksikön putkesta.  

Haluatko ilmalämpöpumpun energiaksi tuntitarkkaa pörssisähköä?  

TILAA NETTODIILI 24 KK

Sähkön säästäminen kevätkaudella - ota vinkit talteen! 

Sähkönkulutusta on helpompi kontrolloida säiden lämmetessä. Kun aurinko näyttäytyy jälleen pitkän talven jälkeen, se mahdollistaa pattereiden säätämisen ja energian säästämisen. Varmista siis, ettei kotisi sisälämpötila karkaa turhan korkeaksi. Sopiva lämpötila kodin oleskelutiloihin on 20-22 astetta. Tiesithän, että makuuhuoneen lämpötila voi olla vielä tästä huomattavasti alhaisempi, 17-19 astetta? Viileä nukkumapaikka edesauttaa hyviä yöunia ja sähkönkulutuksen laskemista.  

Jos mielesi tekee viileillä säillä tuulettaa asuntoa, niin teethän sen ripeästi, jottei sähkönkulutus suotta pomppaa. Jos mahdollista, hoida tuuletus läpivedolla ja sulje siksi aikaa ikkunoiden alla olevat patterit. Muistathan myös, että energian säästäminen onnistuu myös yöaikaan. Kylminä öinä lämpö ei karkaa, jos ikkunoiden eteen laittaa verhot - sähkön säästäminen käy kirjaimellisesti käden käänteessä. 

Kuumalla kevät- ja kesäkaudella pyykkiä saattaa tulla enemmän, mutta sen voi onneksi kuivattaa sähkönkulutuksen laskemista silmälläpitäen. Kun säät sallivat, pyykit kannattaa vielä ulos kuivumaan. Pyykin kuivattaminen sisällä vaatii nimittäin energiaa myös silloin kun käytät pyykkitelinettä. Tämä johtuu siitä, että märkä pyykki laskee huonelämpötilaa jopa pari astetta; se vie siis lämpöenergiaa ja nostaa sähkönkulutusta.  

Sähkönkulutuksen leijonanosa: lämmitys 

Lämmitys on suurin kodin sähkönkulutukseen vaikuttava tekijä. Lämmityskulut saattavat olla yli 70 % kodin sähkölaskusta, etenkin jos kyseessä on sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus. Myös sähkölämmitteisen rivitalon sähkönkulutus on todella merkittävä kuluerä. Muistathan, että asumismuotoon katsomatta omaa sähkönkulutusta voi pienentää esimerkiksi ilmalämpöpumpulla? Lue vinkit ilmalämpöpumpun huoltoon ja energian säästämiseen yllä. ↑ 

Onko sinun kodissasi lattialämmitys? Jos näin on, sähkön säästäminen tehostuu kiinnittämällä huomiota muutamaan seikkaan. Voit vähentää lattialämmityksen sähkönkulutusta siten, ettet peitä lattiaa liikaa matoilla tai muilla materiaaleilla. Toinen niksi lattialämmityksen sähkönkulutuksen minimointiin on se, että vähennät asuntosi vetoa. Eristä ikkunat oikeaoppisesti ja käytä mahdollisuuksien mukaan verhoja.  

Lämminvesivaraaja sähkönkulutuksen säätelijänä on monissa kotitalouksissa alihyödynnetty keino energian säästämiseen. Moderni lämminvesivaraaja voi nimittäin vähentää sähkönkulutusta lähes huomaamattomasti. Voit tarkkailla lämpimän veden käyttöä vaikkapa mobiilisovelluksesta. Kun opit tuntemaan käyttöpiikit, voit suunnitella miten omia tottumuksia voisi muuttaa sähkön säästämiseksi.  

Kodinkoneiden sähkönkulutus: sähkön säästäminen energiatehokkailla kodinkoneilla 

Kodinkoneiden sähkönkulutus muodostaa tyypillisesti 10-20 % kodin koko sähkönkulutuksesta. Nykyään kaikissa kodinkoneissa on energiamerkintä, joka kertoo, onko kyseessä energiasyöppö vai sähkön säästämisen mahdollistava kapine. Nyrkkisääntönä on se, että mitä vanhempi laite, sitä enemmän energiaa se vie. Yli kymmenen vuotta vanhan jääkaapin sähkönkulutus voi olla jopa tuplasti enemmän kuin uuden. Tehokkaan jääkaapin sähkönkulutus on luokkaa 150-500 kilowattituntia vuodessa. Voit itse vaikuttaa jääkaapin sähkönkulutukseen sen säädöillä ja pitämällä jääkaapin oven avaukset lyhyinä.  

Entäpä muiden kodinkoneiden sähkönkulutus, kuten uunin sähkönkulutus? Toisin kuin jääkaapin, uunin käyttöaste ja sen myötä uunin sähkönkulutus vaihtelee rajusti riippuen kotitaloudesta ja sen kokkailuintoudesta. Uunin lämmitys kuluttaa paljon sähköä, mutta nykyaikaiset uunit lämpenevät melko nopeasti. Kun toivottu lämpötila on saavutettu, uunin sähkönkulutus on hyvin maltillista. Esimerkiksi neljän tunnin paistamisen aikana uunin sähkönkulutus on noin 1-3 kWh. 

Sähkönkulutuksen laskeminen on helppoa 

Oman kodin sähkönkulutusta on hyvä tarkkailla. Saatat löytää yllättäviä sähkösyöppöjä, ja toisaalta, helppoja kohteita sähkön säästöön. Oletko jo tilannut keväthuollon ilmanlämpöpumppuusi? Tällä toimenpiteellä voit kerryttää huomattavaa energian säästöä! Entä, oletko jo siirtynyt kuivattamaan pyykkejä ulos? Harkitse tätä, koska ulkokuivaus vähentää kodin sähkönkulutusta. Muista myös tarkkailla kotisi sisälämpötilaa, lattialämmityksen sähkönkulutusta sekä lämminvesivaraajan sähkönkulutusta. Viileämpi sisäilma ja lyhyemmät suihkut auttavat nimittäin laskemaan kodin sähkönkulutusta huomattavasti. 

Haluatko maksaa kotisi pienentyneet kWh:t tuntitarkalla pörssisähköllä? 

TILAA NETTODIILI 24 KK