Vappu lähestyy - kevättä rinnassa ja sähköä ilmassa

Miksi vappua juhlitaan? 

Keltit ja germaaniset kansat juhlivat muinoin kesän alkamista toukokuun alussa. Tämä lienee ensimmäisiä versioita vapun juhlinnasta. Esi-isämme fiilistelivät lähestyvää kesää muun muassa polttamalla kokkoja. Tämä on perinne, joka yhdistetään nykyään läheisemmin toiseen juhlapyhään, nimittäin juhannukseen. Mutta kuten muinoin, vapun keskeinen ydin on yhä kesän alkaminen. Vappuna lähitulevaisuudessa siintää kesälomakausi, ajanjakso ilman ulkovaatteita sekä kaunis kukoistava suomalainen luonto, joka hellii niin kehoa kuin mieltä. 

Sen lisäksi, että vappu on kesän alkamisen juhla, se on perinteisesti Suomessa ollut työväen juhla, ja se on edelleen virallisesti suomalaisen työn päivä. Toinen ryhmä, joka ansaitsee erityismaininnan vapun vietossa, on opiskelijat. Toisin kuin tavisvappuilijoiden, opiskelijoiden vappu saattaa alkaa jo viikko tai parikin ennen varsinaista vappupäivää. Kahtena viime vappuna koronapandemia on hillinnyt opiskelijoiden vapun menoa ja meininkiä, joten vappu 2022 on siksi merkitykseltään erityisen suuri. Ja vaikka omista opinnoista olisi vierähtänyt jo tuhti tovi, ja ylioppilaslakki olisi väriltään lähempänä tummanruskeaa kuin neitseellisen valkoista, vappu 2022 saattaa olla vappu, jonka muistaa pitkään. Miksi vappua juhlitaan? Koska nyt voi!  

Vappuperinteet - kaupungissa kaupungin tavalla 

Vappuperinteet riippuvat paljon siitä, missä kaupungissa asuu. Helsingissä vappuun kuuluu olennaisesti Mantan eli Havis Amanda -patsaan lakitus Kauppatorin kupeessa. Mantan lakitus tapahtuu vappuaattona. Vappupäivänä moni stadilainen suuntaa Etelä-Helsinkiin Kaivopuistoon kuohuvalle piknikille. Säiden sattuessa kohdilleen sinne kannattaa mennä ajoissa aamulla, jotta onnistuu lunastamaan omalle seurueelleen muutaman neliömetrin kokoisen nurmipläntin. Muissa Suomen kaupungeissa on omat vappuperinteensä, kaava on tosin usein melko samanlainen. Myös esimerkiksi Turussa lakitetaan vappuaattona patsas, nimittäin Liljan patsas Turun Taidemuseonmäellä. Paavo Nurmenkin patsas Turussa on monena vappuna saanut päähänsä ylioppilaslakin. Kun patsaat on lakitettu, vapun juhlinta jatkuu Aurajoen rannalla tai puistossa. 

Teekkarit eli teknillisissä yliopistoissa tai korkeakouluissa opiskelevat tunnetaan monimuotoisista vappuperinteistään. Tämä ikuiseksi vapuksikin tituleerattu viikkoja kestävä juhlatapahtuma voi alkaa jo huhtikuun ensimmäisinä viikkoina. Vappuna teekkarit verhoutuvat haalareihin ja tupsulliseen ylioppilaslakkiin eli teekkarilakkiin. Sen saa painaa päähänsä tyypillisesti fuksikasteen jälkeen. Teekkareiden vappuun kuuluu olennaisesti hauska vappulehti, jota myydään tutuille ja tuntemattomille jo hyvissä ajoin ennen vappua. Teekkareiden vappu huipentuu vappupäivän vappupiknikiin, jonka jälkeen saatetaan toiveikkaasti kysyä kaverilta “vapu ei lopu?”, ja jatkaa vielä pari päivää.  

Vapun ruoat ja juomat - karnevaalihenki kattoon! 

Vappu on siinä mielessä ihana juhlapyhä, että se on täynnä karnevaalihenkeä ja hyvää energiaa. Monia suomalaisia juhlapyhiä leimaa nostalgia, surumielisyys ja pönöttäminen, mutta vappuna kaikki tällaiset saa hyvillä mielin unohtaa! Vappuna syödään vappumunkkeja - niin monta, että sokerin narskumisen voi tuntea hampaissaan vielä päivien päästä. Vappuruokaan kuuluvat myös tippaleivät, nämä kiemuraiset ja vähän oudolta maistuvat leivonnaiset, joita kuitenkin pitää tavan vuoksi syödä ainakin yksi. Mitä vappuna juodaan? No simaa tietysti! Simaa löytyy joka lähtöön kaupan hyllyltä, mutta todelliset vappuintoilijat laittavat oman simansa käymään. Muista, että siman valmistamiseen menee vähintään kolme päivää!  

Vapun karnevaalihenki näyttäytyy vapun menun lisäksi vappuasujen muodossa. Vappuasuissa on mistä valita. Joidenkin valinta on hassu hattu, värikäs huivi tai vaikkapa lasten suosikki, kasvomaalaus. Kaikista tärkein asuste on kuitenkin riehakas ja väreilevä vappufiilis! Vappuna hymy on herkässä ja hyvänpäiväntutun kanssa tulee helposti vaihdettua tunti kuulumisia. Yksinkertaisesti sanottuna: vappuna on kevättä rinnassa. Helluntaihin on vappuna reilu kuukausi aikaa: se on siis oivallinen aika aloittaa kesäheilan etsiminen. Ja jos sellainen löytyy jo omasta takaa, muista tämä: kun kumppanuutta vaalii, sähkö pysyy ilmassa vuosi toisensa jälkeen…  

Me Kotimaan Energialla palkitsemme kumppanuudesta. Bonustunnilla voit tienata tunnin ilmaista sähköä, vappuna ja kaikkina muinakin päivinä! 

Tutustu Bonustuntiin

Vappu 2022, valmiina lähtöön! 

Vappu siintää jo horisontissa - oletko sinä valmis? Vappuna voi kaivaa esiin ylioppilaslakin, iskunkestävän kuohuviinilasin ja värikkään trenssin. Vapun tärkein asuste on kuitenkin iloinen kevätmieli ja ilmassa kasvavissa määrin väreilevä sähkö… 

Tilaa hyvää energiaa