Sähkön hinnoittelu

Ostamme kaiken myymämme energian Nordpool-nimisestä Pohjoismaiden sähköpörssistä ja myymme sen asiakkaillemme mahdollisimman edulliseen hintaan.

Sähkön hinta Suomessa

Suomessa kodin tai yrityksen sähkönhankinta ja lopullinen sähkön hinta muodostuvat kahden eri toimijan palveluista. Paikallinen verkkoyhtiö vastaa sähkön siirrosta ja sähkönmyyjä vastaa sähkön myynnistä. Joskus verkkoyhtiö ja sähkönmyyjä voivat olla myös sama toimija, jolloin sähkönmyynnin toimitusvelvollinen paikallinen verkkoyhtiö laskuttaa sähkön myynnistä sopimuksen mukaisesti.

Sähkönmyynti on kilpailutettua ja sähkönmyyjät voivat tarjota erihintaisia sopimuksia eri ajanjaksoille. Sähkönmyyjät laskuttavat asiakasta myydystä sähköstä asiakkaan käyttöpaikkaan sähkön myyntisopimuksen mukaisesti. Suomessa sähkönmyynti sisältää arvonlisäveroa 24 %.

Suomessa verkkoyhtiötoiminta perustuu lailla annettuun monopoliin. Verkkoyhtiöt laskuttavat asiakkaita sähkön siirrosta. Sähkön siirron laskutuksessa peritään arvonlisäveroa ja sähkön siirrosta laskutetaan sähkövero.

Kotimaan Energia ei omista Suomessa sähköverkkoa. Verkkoyhtiösi vastaa vika- ja muista verkkopalvelua koskevista ilmoituksista.

Tutustu Kotimaan Energian sähkösopimuksiin tästä

Tee sähkösopimus

Kotitalouden sähkön hinnan muodostuminen