Usein kysyttyä

Täältä löydät vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan asiaan, ota meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Ota yhteyttä

Voinko helposti tarkastella Kotimaan Energian asiakkuuttani (esim. sähködiilliä, laskuja) verkkopalvelusta?

Kyllä voit! Luo tunnukset Kotimaan Energian asiakkaiden Oma Diili -verkkopalveluun ja näet mitä sähkösuhteellesi kuuluu. Oma Diilissä voit tutustua sähködiiliisi, katsoa laskujasi sekä asiakasetujasi.

Miten saan Oma Diilin käyttööni? Luo tunnus turvallisesti ensimmäisen kerran tunnistautumalla verkkopankkitunnuksillasi. Määritä salasana ja käyttäjätunnus, jonka avulla voit kirjautua palveluun uudestaan jatkossa.

Kirjaudu Oma Diiliin täällä: https://oma.kotimaanenergia.fi/

Laskutustietoni ovat muuttuneet, kuinka toimin?

Ilmoita asiasta asiakaspalveluumme numeroon 09 315 81 632, sähköpostitse osoitteeseen info@kotimaanenergia.fi tai yhteydenottolomakkeella. Emme saa tietoa muuttuneista yhteystiedoista postin tai maistraatin kautta.

Oletko muuttamassa? Näin saat palkitsevan muuttoedun

Kotimaan Energian muuttoetuna saat 120 tuntia ilmaista sähköenergiaa. Etu näkyy uuden kotisi ensimmäisellä sähkölaskulla. Nykyisenä Kotimaan Energian asiakkaana voit ottaa sähkösopimuksesi helposti mukaan uuteen osoitteeseen. Katso ohjeet tältä sivulta.

Voit tilata muuton yhteydessä uuden sähködiilin täällä. Jos et ole vielä Kotimaan Energian asiakas, niin voit parilla klikkauksella solmia palkitsevan sähkösopimuksen. Muista aktivoida Kotimaan Energian Sähkötunti-etu – tienaat lisäksi tunnin sähköenergiaa päivittäin.

Onko kiire saada sähkösopimus uuteen kotiin? Ilmoita muutostasi asiakaspalveluumme puhelimitse 09 315 81 632 (ark. 9-17, pvm/mpm).

Kuinka uusin sopimukseni?

Mikäli sinulla on toistaiseksi voimassaoleva sopimus tai edellinen määräaikainen sopimuksesi on päättymässä, voit solmia määräaikaisen sopimuksen joko verkossa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme 09 315 81 632.

Mikäli et uusi sähkösopimustasi, jatkuu sopimuksesi toistaiseksi voimassa olevin hinnoin. Saat tiedon määräaikaisuuden päättymisestä kirjeitse noin kuukautta ennen. Kirjeessä ilmoitamme myös ajankohtaisen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinnan.

Voinko irtisanoa sopimukseni?

Toistaiseksi voimassaolevissa sähkösopimuksissa on 14 vuorokauden irtisanomisaika. Mikäli olet solminut määräaikaisen sopimuksen, on sopimus mahdollista irtisanoa määräaikaisuuden päätyttyä. Muuttotilanteessa sähkösopimuksesi jatkuu uudessa osoitteessasi muuttumattomana.

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Toinen laskuista on sähkölasku eli itse sähköenergian kustannus ja toinen on sähkönsiirron kustannus eli verkkolasku. Sähkölaskussasi on Kotimaan Energia Oy:n nimi ja verkkolaskussa alueesi sähköverkkoa hoitavan yhtiön nimi.

Mistä sähkölasku koostuu?

Kotimaan Energian sähkölasku koostuu käyttösähkön osuudesta sekä perusmaksusta. Lasku sisältää toteutuneeseen kulutukseen perustuvan maksun sähkön käytöstä, mikäli olemme saaneet verkkoyhtiöltäsi tarvittavat tiedot laskun muodostamiseksi. Laskutamme aina toteutuneen kulutuksen mukaisesti niin pitkälle kuin mahdollista ja laskutuskauden loppuosuuden laskutamme arvion mukaan. Paikallinen verkkoyhtiö laskuttaa sähkönsiirrosta.

Kuinka usein saan laskun Kotimaan Energialta?

Laskutamme kuluttaja-asiakkaitamme kahden kuukauden välein eli kuusi kertaa vuodessa.

Olen saanut maksumuistutuksen Svea Perinnältä tai Lowellilta. Miksi?

Lowell hoitaa 1.11.2020 alkaen Kotimaan Energian toimeksiannosta laskujen maksumuistutuksiin liittyvät asiakaskyselyt sekä perintätoimet. Olethan maksumuistutukseen tai laskun perintään liittyvissä kysymyksissä suoraan yhteydessä Lowelliin (Puh 02 2700 365 tai lasku@lowell.com, ark. 8-20 ja la 9-15).

Kyselyt ennen 1.11.2020 päivätystä maksumuistutus- tai perintälaskusta tehdään Svea Perinnälle (Puh 09 4242 3009 tai maksuvalvonta@svea.fi, ark. 8-20 ja la 9-15).

Voinko muuttaa laskun eräpäivää?

Voit muuttaa laskun eräpäivää, mikäli:
- lasku ei ole vielä erääntynyt
- sinulla ei ole aikaisempia avoimia laskuja
- aiemmat laskusi on maksettu ajallaan

Mikäli maksutavaksesi on valittu e-lasku, tulee sinun muuttaa laskun eräpäivää vielä nettipankissa.

Voit myös olla yhteydessä meihin puhelimitse 09 315 81 632.

Miksi sähkön hinta on korkea?

Sähkön markkinahintaan vaikuttavat monet tekijät. Näitä ovat esimerkiksi yleinen sähkön kulutuksen määrä, pohjoismaisen vesivoiman hinta, hiilen markkinahinta sekä päästöoikeuksien markkinahinta. Jos hinnan nousupaine on kova näissä tekijöissä, se näkyy kuluttajalle korkeana sähkön hintana.

Seuraamme jatkuvasti kehitystä ja haluamme tarjota aina edullisen ja kannattavan sopimuksen sinulle!

Mitä asiakkaiden Oma Diili -verkkopalvelussa voi tehdä?

Oma Diili -palvelu on Kotimaan Energian asiakkaiden maksuton verkkopalvelu mistä näet mitä sähkösuhteellesi kuuluu. Seuraa sähkönkäyttöäsi, tutustu diiliisi, katso laskujasi sekä etujasi. KIRJAUDU OMA DIILIIN

Sähköt poikki, mitä teen?

Sähkökatko saattaa välillä yllättää. Teemme parhaamme, että saat sähköt kotiisi ilman häiriöitä. Sähkökatkon sattuessa, tarkista, onko sähköt poikki koko talosta. Kokeile vaikka valoja eri huoneissa. Tarkista tämän jälkeen pääsulakkeet – ovatko ne kunnossa? Onko naapurilla sähköt päällä, vai koskeeko katko useampaa taloa? Jos naapurinkin talo on pimeänä, on mitä todennäköisimmin vika jakeluverkossa. Jos sähköt ovat katki naapurustossasikin, otathan yhteyttä paikalliseen sähköverkkoosi mahdollisen verkkovian vuoksi. Huomioithan, että Kotimaan Energian on sähkönmyyntiyhtiö, jonka vuoksi emme voi auttaa verkkojakelun ongelmatilanteiden ratkaisemisessa.

Jos naapurustossa kuitenkin sähköt toimivat, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme aukioloaikojemme puitteissa: Arkisin kello 9-17 puhelimitse numeroon 09 315 816 32 tai sähköpostilla info@kotimaanenergia.fi. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian!

Mikä on sähkön hinta nyt?


Kun käyttötapasi mahdollistaa sähkönkäytön ajoittamisen edullisiin tunteihin, Netto Diili 24 kk on sopimuksesi. Siinä on pörssisähkön markkinatilanteesta riippuva hinta. Netto Diili 24kk:een voit yhdistää myös Hintaturva-palvelumme.
Löydät meiltä myös edullisen kiinteähintaisen Hyvä Diili 24kk- sähkösopimuksen, jossa kWh-hinta pysyy samana koko sopimuskauden. Tämä on valintasi, kun arvostat ennakoitavaa kuukausilaskutusta sekä kumppanuusetua, jonka sinulle annamme. Aktivoi Sähkötunti-etu ja voit asiakkaanamme tienata tunnin ilmaista sähköenergiaa joka päivä - jopa 360 h vuodessa. Sähkötunti-etu hyvitetään vuosittain heinäkuussa kiitoksena asiakkuudesta. Edun aktivointi edellyttää sähköistä laskutusta ja asiakasviestintää.

Mikä on järkevin tapa maksaa sähkölaskuni?

E-laskulla maksat sähkölaskusi mutkattomasti. Samalla säästät myös luontoa. Tee e-laskusopimus Kotimaan Energian laskulle omassa verkkopankissasi. Sähkölaskultasi löytyvä asiakasnumero toimii tunnisteena.

Miten saan E-laskusopimuksen käyttööni?

  1. E-laskusopimuksen tekeminen tapahtuu nettipankissasi.
  2. Mikäli maksat laskuja paperilaskulla, muuta laskun toimitustapa e-laskuksi – yksilöintitunnuksena toimii viitenumerosi.
  3. Saatat vastaanottaa seuraavan laskun vielä paperilaskuna, mutta sitä seuraavan saat e-laskuna.
  4. Mikäli sinulla ei vielä ole verkkopankkitunnuksia, saat ne pankistasi.

E-laskun saat suoraan verkkopankkiisi. Maksaminen on helppoa, maksutiedot aukeavat ruudulle valmiina eikä niitä tarvitse itse näppäillä. Laskun ulkoasu ei ole aivan samanlainen kuin paperilaskun, mutta se sisältää aivan samat tiedot.

Miten pörssisähkön hinta on kehittynyt?


Seuraat pörssisähkön markkinahintaa helposti kanssamme. Kuukausittainen Markkinakatsaus luotaa syvemmälle hintakehitykseen ja juuri tämän hetken toteutuneen päivähinnan seuraat helpoiten Netto Diili 24kk - pörssisähkötuotteemme sivulta.

Hintaseurantaan voit helposti otta avuksesi Fingridin (meidän kaikkien kantaverkkoyhtiö) tarjoaman Tuntihinta-sovelluksen. Tuntihinta-mobiilisovelluksen avulla voit seurata sähkön pörssihintaa (Suomen aluehinta). Mobiilisovellus lisää tietoisuutta sähkön hinnan vaihteluista ja sitä kautta luo kiinnostusta kulutuksen ohjaamiseen. Lisätietoa Fingridin sivustolta ja sovelluskauposta.

Miksi valitsisin juuri Kotimaan Energian?

Me palkitsemme sinut ainutlaatuisella kumppanuusedulla - Sähkötunti-edulla. Kotimaan Energian asiakkaat tienaavat nyt tunnin ilmaista sähköä – joka päivä. Kalenterivuoden aikana kerrytetyt tunnit hyvitetään aina seuraavan vuoden heinäkuun laskussa. Enimmillään voit kerryttää 360 ilmaista sähkötuntia kalenterivuodessa – eli käytännössä saat siis parin viikon sähköt ilmaiseksi.

Juuri nyt kannattaa tarttua erikoisetuumme, jossa saat vielä lisää Sähkötunti-etua.
Kun muuton yhteydessä valitset meidät, saat 360 tuntia perusedun päälle. Tällaista etua et muualta saa.

Mikä on Kotimaan Energian myymän sähkön tuotantojakauma?

Kotimaan Energia on velvollinen ilmoittamaan asiakkailleen edellisen kalenterivuoden aikana myymänsä sähkön alkuperän kokonaisjakauman, joka ilmoitetaan Energiaviraston julkaiseman jäännösjakauman avulla. Vuoden jäännösjakauman pääset lukemaan Energiaviraston sivuilta.

Huomioithan, että jäännösjakaumassa ei ole mukana Kotimaan Energian Vihreän valinnan lisäarvopalvelua.

Miten voin tienata ilmaista sähköä – joka päivä?

Se käy mutkattomasti. Kotimaan Energia palkitsee pitkäaikaiset asiakkaansa ilmaisella sähköllä. Jos olet asiakkaamme, käy aktivoimassa Sähkötunti-etu. Aktivoinnin jälkeen tienaat joka päivä tunnin ilmaista sähköenergiaa, kuitenkin aikaisintaan sähkösopimuksen käynnistymispäivästä alkaen. Jos et ole vielä asiakas, solmi ensin edullinen Kotimaan Energian sähködiili ja aktivoi Sähkötunti-etusi tämän jälkeen. Tutustu suosituimpiin sähkösopimuksiimme. Kalenterivuoden aikana kerrytetyt ilmaiset sähkötunnit hyvitetään aina seuraavan vuoden heinäkuun kulutuksesta. Enimmillään voit kerryttää 365 ilmaista sähkötuntia vuodessa – eli käytännössä saat siis parin viikon sähköt ilmaiseksi. Sähkötunti-etu edellyttää sähköistä asiointia.