Kaikki tiedotteet

27.12.2017 | Uutinen

Lämmitys ja lämmin vesi ovat suurimmat energiasyöpöt – ja parhaimmat säästökohteet

Lämmitys ja lämmin vesi ovat suurimmat energiasyöpöt – ja parhaimmat säästökohteet

Talvikausi on alkanut ja samalla toistuva puhe energian hinnoista ja säästöistä. Näillä keinoilla sähkölasku pienenee eniten.

Sähkölämmitys on lämpimän veden kanssa ehdottomasti kodin suurin sähkönkuluttaja. Se on myös pien- ja kerrostalojen suurin kuluerä. Keskimäärin noin kolmannes kaikista taloyhtiöiden kuluista menee lämpömaksuihin.

– Jos talossa on sähkölämmitys, on se lämpimän veden kanssa kaikkein suurin sähkönkuluttaja, Kotimaan Energian tuotepäällikkö Kiti Ryytty kertoo.

Tästä syystä myös mittavimmat säästöt syntyvät, kun lämmitysjärjestelmä valitaan oikein.

Lämpöpumpun valinta on tehokkain keino säästää energiakuluissa. Maalämpöpumpun avulla säästöt voivat olla jopa 80 prosenttia.

Valitse samalla ympäristöystävällinen ja uusiutuva energialähde, joka minimoi hiilidioksidipäästöt. Lämpöpumppu on energiatehokkain valinta myös kerrostaloihin, kouluihin ja teollisuuskiinteistöihin.

Sauno ja kostuta ilmaa kohtuudella

Sähkösauna on kodin suuri sähkösyöppö. Tosin turhaan ei kannata pitää ilmankostutintakaan päällä. Ilman kuivumista vähentää alhaisempi huoneen lämpötila, mikä parantaa myös viihtyvyyttä. Pudottamalla makuuhuoneen lämpötilaa nukahtaminen ja unentulo helpottuvat.

Pese pyykki matalassa lämpötilassa

Pyykinpesun energiankulutus riippuu pesulämpötilasta. Pyykin saa puhtaaksi jo 20 asteessa, jos käyttää pyykinpesuaineena nestemäistä ainetta ja pesukone on melko uusi.

Bye-bye stand-by

Viihdelaitteet kuluttavat sähköä myös silloin, kun ne on sammutettu kaukosäätimellä. Jos laitteesta ei löydy virtaa katkaisevaa kytkintä, niiden virta kannattaa katkaista kokonaan esimerkiksi kytkimellä varustetusta jatkorasiasta, jos johtojen irrottaminen pistorasiasta tuntuu liian vaivalloiselta. Virta on syytä katkaista laitteista ainakin lomien ajaksi.

Valaistus

Vaihda hehkulamput led-valoihin, jotka kuluttavat vain murto-osan hehkulamppujen energiasta. Tämä näkyy luonnollisesti sähkölaskussa. Led-valot ovat myös pitkäikäisiä, käyttöiäksi luvataan 35 000–55 000 tuntia.

Lisätietoja:

Kiti Ryytty, tuotepäällikkö
Kotimaan Energia Oy
puh. 040 709 5438
kiti.ryytty@kotimaanenergia.fi

Kotimaan Energia on maanlaajuisesti toimiva itsenäinen sähköyhtiö, joka tarjoaa sähköä kilpailukykyiseen hintaan. Kotimaan Energialta saa myös 100-prosenttisesti alkuperävarmennettua, uusiutuvaa energiaa, joka on yhdistelmä vesi-, tuuli- ja aurinkosähköä. Lisäksi teemme yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa, jonka tekee ansiokasta työtä Itämeren puhdistamiseksi.

Tietosuoja ja evästeet