Kaikki tiedotteet

26.10.2021 | Uutinen

Sähköä ilmassa… vai onko se Halloweenin kummitus?

Tiedätkö sinä, milloin Halloweenia vietetään? Halloweenilla ei ole virallista päivää suomalaisessa kalenterissa, mutta tyypillisesti sitä vietetään lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Tässä kohtaa vuotta aamut alkavat olla kirpsakat ja illat pimeät - kynttilät voi sytyttää melkein heti työpäivän päätteeksi. Alkutalven iltoja onkin ihana viettää tunnelmallisessa kynttilänvalossa. Suurimmat Halloweenin fiilistelijät pudottavat tuikut koverretun kurpitsan sisään - se jos mikä luo mystistä tunnelmaa! Aiotko sinä viettää Halloweenin kuin minkä tahansa muun päivän? Vai aiotko pyydystää kotiisi Halloweenin mystisen taian ja fiilistellä alkanutta talvea? Olipa valintasi kumpi tahansa, jatka lukemista ja hyödy rahanarvoisista vinkeistä!

Halloween vai kurpitsajuhla? Karkki vai kepponen?

Halloween Suomessa on monille tuttu lähinnä amerikkalaisista elokuvista, ja Halloween-juhla ei ole läheskään kaikille jokavuotinen traditio. Ei ole kuitenkaan liioiteltua sanoa, että Halloween kasvattaa Pohjolassa suosiotaan vuosi vuodelta. Sana “Halloween” tulee englanninkielisistä sanoista “all hallowseve” - eli kaikkien pyhien aatto. Englanninkielinen sana “Halloween” on Suomessakin melko vakiintunut, vaikka sen suomenkielisiksi vastineiksi on ehdotettu muun muassa kurpitsajuhlaa, haamuaattoa ja marrasyötä. Amerikkalaiseen Halloween-perinteeseen kuuluu olennaisena osana Karkki vai kepponen -leikki: lapset kiertävät Halloweenin aattona pelottavissa naamiaisasuissa naapurustossa keräämässä karkkia. Oven avaajilta kysytään: “Karkki vai kepponen?”. Jos karkkia tai muita herkkuja ei heru, saattaa naapuria odottaa yllätys…

Halloween herkut - suut makeaksi kammottavaan karnevaalityyliin

Haluatko sinä valmistautua mahdollisiin karkki vai keppostelijoihin tai ehkä itse nauttia sesongin hyytävistä herkuista? Mitä Halloweenina sitten yleensä syödään? Halloweenin herkkuihin kuuluvat esimerkiksi Halloween-kakut ja Halloween-leivonnaiset. Nämä tehdään tietysti aiheeseen kuuluvalla selkäpiitä karmivalla teemalla. Halloweenin herkut ovatkin saaneet inspiraationsa hämähäkeistä, kummituksista, muumioista ja muista makaabereista olennoista. Halloweenin naposteltavien värimaailma pitää sisällään mustan ja oranssin sävyjä. Kaupan hyllyiltä näitä värejä voi löytää muun muassa kurpitsoista, mandariineista, salmiakista ja muista Halloween-karkeista.

Näin luot Halloweenin kotiisi

Varsinkin perheen pienimmät ovat usein innostuneita viettämään kurpitsajuhlaa jossain muodossa - onhan se erinomainen syy viettää laatuaikaa perheen kesken ja syödä napa täyteen herkkuja. Halloweenin luomiseen ei tarvitse ihmeitä tai suurta budjettia. Netti ja marketit ovat pullollaan mitä mielikuvituksekkaampia Halloween-asuja. Halloween-asujen kestosuosikkeja ovat muun muassa noidat, vampyyrit ja veriset morsiamet. Halloween-asun lapsille - tai miksei aikuisillekin - saa kuitenkin niinkin helposti kun tekemällä reiät vanhaan lakanaan. Ja tadaa - kummitusasu on valmis! Jos Halloween-asu tuntuu liialliselta, tai pelkäät olevasi ainoa juhliin pukeutunut - voi pelkällä Halloween-meikillä luoda juhlatunnelmaa. Halloween-meikin kulmakivet ovat yleensä verenpunaiset tai yönmustat huulet. Halloween-meikin kulmakivenä voi olla myös kulmahampaat - nimittäin samanlaiset kuin vampyyrillä!

Kurpitsajuhlan hämyinen tunnelma luodaan kotiin kuin kotiin Halloween-koristeilla. Halloween-kurpitsan saa napattua mukaan ruokakaupasta. Sen voi itse koristella mustalla tussilla tai halutessaan kaivertaa sille silmät ja suun. Muutkin Halloween-koristeet voi hommata kaupasta tai hoitaa ne Halloween-askartelun muodossa. Kurpitsalyhdyn lisäksi kotona voi askarrella esimerkiksi lepakoita tai kauniita kattoon kiinnitettäviä koristerimpsuja. Samoin kun leipominen ja koristelu, Halloween-askartelu voi olla kivaa laatuaikaa perheen tai ystävien kesken!

Valoa pimeyteen - kurpitsalyhtyjä vai megawatteja?

Jos haluat juhlistaa päättynyttä syksyä, pyhäinpäivää tai vaikka vain mahdollisuutta ostaa herkkuja, niin toivottavasti inspiroiduit Halloween-vinkeistämme! Lapset innostuvat yleensä Halloweenin leipomuksista ja Halloween-askartelusta. Mutta myös aikuiset voivat pimeinä iltoina havaita uudenlaista sähköä ilmassa - oli se sitten Halloweenin kunniaksi ilmaantunut kummitus tai jotain ihan muuta… Jos Halloweenina pimeä alkaa pelottaa liiaksi tai marraskuuta ei enää halua viettää pelkässä kynttilänvalossa, hanki itsellesi palkitseva ja edullinen sähkösopimus.