Juhannus - oletko valmis juhlimaan kesää?

Kesäjuhlat än, yy, tee – NYT

Juhannus on keskikesän juhla, vaikka tuoreempi käsitys juhannuksesta taitaa olla se, että “tästä kesä voi alkaa”. Juhannus on myös valon juhla, yöttömän yön juhla. Tällöin pohjoisesta napapiiristä ylöspäin aurinko ei laske lainkaan. Fyysisen valon lisäksi valoisuus kuuluu juhannusfiilikseen. Suomen kesä näyttää juhannuksena parhaat puolensa; ja niin myös juhlakansa. Juhannuksena otetaan rennosti - vietettiin sitä sitten mökillä, festareilla tai kaupungin sykkeessä. Silloin asetetaan mieli lomatunnelmiin ja elämästä nauttimiseen.  

Milloin juhannusta vietetään? Juhannusta juhlitaan Suomessa sinä lauantaina, joka osuu kesäkuun 20. ja 26. päivän väliin. Juhannusta vietetään vuonna 2022 kesäkuun 25. päivä. Nyt voi jo siis ruveta miettimään kesäjuhlien tarjoiluja sekä kesäjuhlien pukeutumista. Tiesitkö, että juhannus on myös Suomen lipun juhla? Juhannuksena lippu saa liehua salossa koko juhannusyön yli!  

Juhannusmenu - juhannuksen perinneruoat vai vegaaninen juhannusmenu?

Juhannusmenu - herauttaako se veden kielelle vai aiheuttaako sen ajatteleminen lähinnä stressiä? Samoin kuin kaikkien juhlapyhien kohdalla, juhannusmenusta kannattaa tehdä omannäköinen: niin makuaistin kuin ajankäytönkin suhteen. Jos oletfoodie, joka mielellään suunnittelee juhannusruokia ja tutkii satokausikalenteria keskikesän juhlaasilmälläpitäen, tee juhannusmenusta numero! Inspiraatiota yöttömän yön juhannuksen ruokien gourmet-versioon löytyy esimerkiksi alkukesän ruokalehtien juhannusresepteistä. 

Kaikille heille, jotka ovat hyvän ruoan ystäviä, mutta joilla ei ole käyttää kymmeniä tunteja juhannusmenun parissa, hyvä uutinen on se, että juhannuksen perinneruoat ovat varsin simppeleitä! Tyypillinen suomalainen juhannusmenu pitää sisällään uusia perunoita, kalaa, grilliherkkuja ja juhannussalaatin. Makeannälkään sopii jäätelö sekä letut ja mansikkahillo. Entäsjuhannusjuoma? Monien juhannukseen kuuluu huurteinen tai pari. Juhannusta voi viettää myös ilman promilleja. Parina viime kesänäjuhannusmenuiden ohessa onkin näkynyt herkullisia kesäisiä mocktail-reseptejä!

Juhannustaiat - totta vai tarua?

Juhannustaioilla on kaksinainen tarkoitus. Jotkut voivat oikeasti uskoa, että juhannustaikojen avulla voi saavuttaa elämän tärkeitä päämääriä, kuten esimerkiksi edistää naimisiinmenoa. Useimmat kuitenkin pitävät niitä lähinnä hauskoina ohjelmanumeroina juhannuksen vietossa. Minkälaisia juhannustaikoja itse kukin sitten voi juhannuksena suorittaa? Yhdistävinä tekijöinä juhannustaioissa - kuten suomalaisissa juhannusperinteissä ylipäätänsä? - ovat luonto, alastomuus ja kumppanin etsintä. Yksi kuuluisimmista juhannustaioista on seuraavanlainen: juhannuksen viettäjä poimii seitsemän erilaista kukkaa ja asettaa tämän kimpun yöksi tyynynsä alle. Sitten tuleva puoliso tulee tervehtimään häntä unessa. HUOM: tämä juhannustaika ei sovi heinäallergikoille!  

Muitakin juhannusperinteitä maagiseen tyyliin löytyy. Muinoin juhannuksena seurattiin juhannuskokon savua - se kenen suuntaan savu kääntyi, oli pääsevä pian naimisiin. Olet ehkä kuullut myös tästä taiasta: henkilön tulee kieriä juhannusyönä ilman rihman kiertämää kesäisellä niityllä - tämä kun tietää hyvää naimaonnea! Juhannustaikoja suunnitellessa kannattaa kuitenkin huomioida, missä tätä keskikesän juhlaa viettää. Mökkijuhannusta viettäville onnistunevat kaikki edellä mainitut juhannustaiat ilman muun juhannuskansan kummastusta tai virkavallan väliintuloa. Mutta festarijuhannusta tai kaupunkijuhannusta viettäville suositamme hienovaraisuutta myös juhannustaikojen suhteen… 

Juhannus on juhlapyhä täynnä lämpöä ja luonnonvaloa! Sähkösopimus on silti tarpeen myös vuoden valoisimpaan aikaan - tutustu palkitseviin diileihin.